* * * DANSKAMP AAN ZEE - Inschrijvingen staan open ! * * *

Ballet examens

Wat houden de examens in?
Onze dansers werken een heel jaar hard aan hun ballettechniek. Uiteraard wordt er bij de start van elk balletjaar een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan bepaald wat de kinderen van elk balletniveau zouden moeten kunnen of welke techniek ze onder de knie moeten hebben om naar een volgend niveau over te kunnen gaan.
Tijdens het examenmoment wordt dit - net zoals bij alle andere testmomenten binnen sport - getest.  

 

Waarom examens?
Ballet is nog steeds een kunstvorm dat techniek vereist. Lenigheid, uithouding, spierkracht, flexibiliteit, lichaamshouding en zoveel meer. Het is dan ook uitermate belangrijk dat het lichaam van het jonge kind voldoende getraind en geoefend is om volgende technieken aan te leren. Een examen hoort nu eenmaal bij deze dansvorm. Balletexamens zijn universeel en worden in elke goede dansschool afgenomen. Zo kan er een goede doorstroming gegarandeerd worden, binnen de eigen dansschool of zelfs naar een andere balletschool toe. 

Voor wie?

- Ballet A
- Ballet A+
- Ballet B
- Ballet C

 

Als ze niet mogen doorstromen, zijn ze dan gebuisd?
Neen. Net zoal bij alle andere sporten werken kinderen op hun eigen tempo en kunnen aan hun technieken. Sommige kinderen kunnen dan ook 3j of zelfs langer in de beginners- of andere cursus zitten. Dit heeft niets te maken met "buizen" zoals in het onderwijs. Maar je hebt maar 1 lichaam en dat moet 100% klaar zijn om een volgend niveau aan te kunnen. Net zoals bij zwembrevetten, kan het zijn dat je zoon/dochter een jaartje extra oefening nodig heeft in hetzelfde niveau.

 

Jury

Tijdens de examens nodigen we elk jaar een jurylid uit dat mee een kijkje komt nemen en zijn of haar neutraal advies geeft over de resultaten van de kinderen. Elk jaar verwelkomen we Emely Van Nespen

 

Wat is er nog belangrijk?

Er wordt behalve de correcte ballet-techniek ook rekening gehouden met:

- Aanwezigheden van de leerlingen. Ben je teveel afwezig geweest, worden daar uiteraard punten voor afgetrokken
- Uniform. Deze moet tiptop in orde zijn. Het juiste balletpakje, een nette collant (zonder gaten!!), de juiste balletsloefjes. Ballet vraag veel discipline en ook hier worden punten afgetrokken als deze niet in orde is. De ouders van de dansers kunnen hier dus 'punten mee scoren'.
- Een mooi balletdotje. Het valt meer en meer op dat oma's, papa's en zussen die de kinderen naar de balletles brengen niet in staat zijn om een mooi dotje te maken. Juf Lize moet meermaals haar les later starten of zelfs onderbreken om hier en daar dotjes te maken. Dat kan de bedoeling niet zijn. Balletdotjes zijn heus niet zo moeilijk en een beetje oefening thuis (voor vertrek) kan zeker geen kwaad. Je hebt dan in no -time het perfecte balletdotje in je vingers. 

Alle info over onze uniform en het perfecte balletdotje staat zonder onderbreking altijd op onze website en vind je hier.

 

Wanneer krijg je de resultaten?

Juf Lize en juf Joyce houden na de examens een nabespreking. Hun bevindingen worden netjes genoteerd en de juffen geven op het einde van het dansseizoen aan elk kind een rapport mee. Zorg er dus voor dat je elke les komt, want anders geen rapport. Op je rapport staat het advies van de docenten naar het volgend dansseizoen toe. Het heeft geen zin om dit te bediscussiëren, want het gaat ook vooral om het welzijn en de ontwikkeling van jouw kind. Dit geldt voor elke dansschool / balletschool waar klassiek ballet wordt aangeboden.

 

Wat als je afwezig bent tijdens het examen?

Net zoals op school krijg je dan geen rapport, enkel een advies naar het volgende seizoen toe. Aanwezig zijn is dus de boodschap. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker door niet op te dagen. Discipline is in deze dansvorm belangrijk. Ben je afwezig door ziekte? Breng dan een doktersbriefje binnen, dan krijg je de kans om je balletexamen op een ander moment in te halen. Een weekendje Center Parcs is helaas geen reden om je examen op een andere dag in te halen.

 

Volgend seizoen.

Mag je doorstormen naar een volgend niveau, hou dan alvast rekening met het aanpassen van het uniform. Elk niveau heeft zijn eigen kleur en benodigdheden. Ook deze info vind je terug op de pagina "uniformen" Hou daar dus alvast rekening mee. Is jou balletpak nog in zeer goede staat? Dan mag je dat op het einde van dit seizoen altijd binnenbrengen. We kunnen dit tweedehands verkopen aan nieuwe leerlingen volgend jaar. U krijgt dan netjes uw centen van het pakje dat u verkoopt en zo hebt u alweer bespaart op het nieuwe pakje.

 

Opgelet:

We krijgen elk jaar droeve ouders aan onze telefoon voor dansers die nog niet mogen doorstromen naar een volgend niveau. We raden dan ook aan om eerst deze informatie goed door te lezen en te begrijpen. Onze prioriteit gaat in eerste plaats altijd naar het kind en niet naar een beteuterde ouder. Een kind te vroeg laten doorgaan naar een volgend niveau kan nadelige gevolgen hebben voor het lichaam (rug - spieren - knieën en enkels), de motivatie van het kind (ik kan dat niet) en inzet. Daar heeft niemand baat bij. Een goed geoefende danser en sporter weet hoe belangrijk het is om in een veilig fysieke omgeving te kunnen sporten en dansen. Wij zijn dan ook zeer trots da we het certificaat van "GEESTIG GEZOND SPORTEN" hebben mogen ontvangen, omdat we op deze manier zorgen dat elk kind op zijn of haar niveau kan blijven werken en mooie resultaten kan behalen. Het welbevinden van het kind staat bij ons voorop. 

 

Heb je nog vragen over het balletexamen, mag je die altijd stellen aan juf Lize, juf Nataliia of juf Joyce.